El darrer mes de maig que hem deixat enrere ha finalitzat amb tres interessants activitats on l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha col·laborat activament amb altres entitats. Totes elles s'han desenvolupat sota inscripció prèvia i amb les corresponents mesures de seguretat imposades per la crisi sanitària del Covid-19.Enguany la situació de millora està permetent la possibilitat de fer més sortides i xerrades presencials i menys virtuals. A això cal esmentar que al present blog s'ha penjat un pdf (situat a la part superior esquerra) on es detalla la feina feta organitzada durant el passat curs del 2020 malgrat les fortes restriccions, fet que demostra la voluntat de continuar treballant i l'aposta de l'Arxiu per difondre la història i la cultura.
El passat diumenge dia 23 va tenir lloc una passejada per elements patrimonials de l'aigua com són el rec Comtal, l'horta La Ponderosa i la Casa de l'Aigua de Montcada i Reixac. El punt de trobada va ser a l'estació de rodalies-Renfe de Torre Baró. Com a curiositat esmentar que van participar el Grup de Patrimoni de l’Hospitalet que reivindiquen la recuperació del Canal de la Infanta Carlota. Per part de l'Arxiu les explicacions van anar a càrrec del company i president de l'entitat Jordi Sànchez i Ruiz. L'activitat va ser iniciativa de la Taula Comunitària del Rec Comtal, amb la dinamització d’un Grup Motor format pel mateix Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i les entitats Associació Torrent Zona Nord, Centre Estudis Ignasi Iglesias de Sant Andreu, AVV de Montcada Can Sant Joan, Associació de Comerciants de Can Sant Joan, Ruralitzem, Xarxa de Comunitats de Memòria, La Fundició, La Perifèrica i Tata Inti.
D'altra banda, el divendres dia 28 a les 19.00 h va tenir lloc al Saló de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris la xerrada a càrrec de Roser Solà i Montserrat que portava per títol "L'escola i guarderia Pla de Fornells. De l'obra social "La Muntanya" al barri de les Roquetes de Barcelona (1966-1994)". L'activitat va comptar amb una més que acceptable assistència de públic, alhora que es va poder seguir en directe a través del grup de Facebook de l'Arxiu i a través del canal de vídeotrucades grupals Jitsi Meet. La presentació i benvinguda anà a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, el qual va comentar que la present conferència explicaria el contingut del butlletí número 4 de la col•lecció local "Els monogràfics de l'Arxiu" dedicat a l'escola i guarderia Pla de Fornells i escrit per la mateixa Roser. Sobre ella va remarcar que, des de fa diversos anys, s'està dedicant a fer una important recerca sobre el món educatiu a Nou Barris i que ha estat membre de l'equip fundador de l'esmentat centre educatiu entre els anys 1966 i 1971. Seguidament es va passar el torn de paraula a la Roser, que és també sòcia de l'Arxiu i ha exercit de professora a l'escola Ton i Guida entre 1971 i 1977 i a l'institut Sant Andreu-Valldaura entre 1979 i 2000. És autora dels llibres L'institut Sant Andreu-Valldaura: els fruits d'una llarga lluita (1994), L'escola Ton i Guida. Quan la pedagogia activa va anar al suburbi. Barcelona 1962-1994 (2003), i L'ensenyament a Nou Barris. 1933-1990 (2017). La conferència va anar acompanyada d'un Powerpoint amb imatges històriques i explicacions esquemàtiques per fer-la més amena. Una vegada finalitzada, es va passar el torn de paraula al regidor del districte de Nou Barris, Xavier Marcé, que va cloure l'activitat. El nou butlletí és a la venda a l'Arxiu.
I el passat diumenge dia 30 va tenir lloc la passejada Nin-Layret-Pestaña, organitzada per Nou barris Taller d'Idees i l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. El punt de trobada va ser al passeig d'Andreu Nin amb Rosselló-Porcel, a les 11.30 h. I la ruta va tenir una hora de durada. Les explicacions van anar a càrrec del company i soci de l'Arxiu Miquell-Antoni Román i Pérez, que també exerceix de portaveu d'ERC al districte de Nou Barris. Durant el transcurs de la ruta es va fer referència a personatges vinculats amb la Segona República com ara Francesc Layret, Andreu Nin, Angel Pestaña, Aalvador Alloza, Jacinto Mayoral i Joan Comorera, alguns dels quals tenen nom dedicat als carrers del districte. Per als qui ho desconeguin, Nou Barris Taller d'Idees és una entitat cultural que té com a objectius l’estudi, el coneixement, la reflexió, el debat, la difussió i la divulgació de la realitat, els reptes i les dinàmiques socials, polítiques, econòmiques, culturals, tècniques i cientifiques, alhora volent ser i fer una aportació a l’articulació d'una societat civil alternativa.
Fotos: AHRNB i Núria l. Orbaneja.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada