dissabte, 12 de juny del 2021

L'Arxiu inaugura una exposició de cartells originals de Nou Barris


El passat dijous dia 10 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) l'exposició que porta per títol "Originals de cartells de 9 Barris". L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una dotzena de persones, va estar presentat pel nostre company Arnaldo Gil. L'exposició està feta a partir del material que forma part del fons documental de l'entitat. Són cartells originals recuperats per la gent de l'Arxiu o bé aconseguits a través de donacions. Es tracta d'una col·lecció molt gran i, de fet, encara s'estan donant d'entrada perquè és una cosa que no s'ha acabat i que tindrà continuïtat. Els cartells reflecteixen moments de la història i en part esdevenen un document que serveix per explicar moments del nostre passat, les vivències d'aquells anys.
El resultat és una exposició de 40 cartells tant a blanc i negre com a colo, la majoria dels anys 70 i 80, la gran majoria originals, amb la qual cosa es pot observar com estaven confeccionats en uns temps on no es feien servir els ordinadors. En aquest sentit es poden apreciar des de les tècniques més rudimentàries a base de retallar i enganxar, fer collage i rectificacions sobre paper o cartró fins als treballs més elaborats amb dibuixos artístics i serigrafia. La mostra representa a diferents associacions i entitats, com ara veïnals, cíviques, culturals, artístiques, pacifistes, ecologistes i solidàries. L'exposició ha servit, entre d'altres coses, per posar en ordre els cartells que té l'entitat.


Per tal que us en feu una idea, entre els diferents cartells cal destacar: "Taller de màscares de Mimo Xiri", "Exposició de Montse", "Festa Major del Turó de la Peira 1984", "6è Festival de Circ", "La Barcelona olímpica y los 9 Barrios", "Urbanizar en domingo", "Viernes Culturales", "Cine para adultos", "1ª Semana de la Juventud", "Festa Major de les Roquetes 1979", "Excursió a Sant Sadurní d'Anoia", "Fiesta de fin de año 1979", "La Cultura va de Festa", "A todos los pintores, poetas y fotógrafos del barrio u otros lares", "II Festa del Circ, NO!", "La mili mata poko a poko", "Tanquem les nuclears Vandellós la primera", "Marcha de antorchas por Nou Barris", "Corte con la mili si no quiere pasar", "Estampes suburbials", "Convención republicana contra el fascismo", "Todo el poder a las asambleas", "Nou Barris crema" i "Pioneras de la liberación sexual". Els cartells són obra d'artistes pertanyents o bé que han treballat en diferents entitats com ara l'Ateneu Llibertari de Gràcia, l'Ateneu Popular 9 Barris, La Caixa, l'Associació de Veïns i Veïnes de les Roquetes, Grupo Nueva Tertulia, Diables de Nou Barris, Mili KK, Movimiento de Objetores de Conciencia, Autodefensa Popular, Escola d'Adults Freire i el mateix Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. A mode de curiositat, esmentar que la majoria de cartells dels anys 80 no estan signats pels seus artistes, ja que aleshores havia un rebuig al culte a la personalitat o bé ho feien per evitar ésser mal vistos. Fins i tot, molts eren força agosarats per l'època i actualment impensables.


Per als qui us vareu perdre l'acte inaugural, podeu veure el vídeo fet pel nostre company José María Medina publicat al grup de Facebook de l'Arxiu on es pot apreciar l'explicació que l'Arnaldo Gil fa de la selecció de cartells. L'exposició és gratuïta i oberta per a tothom, romandrà visitable fins el proper dijous 15 de juliol i per veure-la caldrà inscriure's amb cita prèvia.

Fotos: Pilar Escamilla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada