El passat dijous dia 29 de setembre a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l'Arxiu la presentació del llibre "El Diluvio, la prensa y la Segunda República", escrit per Gil Toll. L'activitat estava emmarcada dins de l'any dedicat a la literatura de Nou Barris.
El company Josep Maria Babí es va encarregar de donar la benvinguda al públic assistent, al voltant d'una quinzena de persones.
La presentació de l'autor va anar a càrrec de l'Agus Giralt, membre de Projectart-Nou Barris Televisió i historiador local del barri de Sants. Va destacar la importància de la premsa com a eina fonamental per explicar la història, com a font de consulta de gran riquesa informativa que ajuda a complementar la recerca sobre allò que estàs investigant. Va posar en valor la feina del Gil Toll a l'hora de rescatar de l'oblit les capçaleres dels diaris desapareguts per l'aportació que fan a la història passada.
Seguidament es va passar el torn de paraula a la politòloga i historiadora Paola. Va explicar que l'estudi de la premsa ha anat prenent cada vegada més importància. Pel que fa al llibre, va destacar l'estudi que es fa del contingut, el format i consum cultural del diari "El Diluvio". En aquest sentit, el llibre ocupa un buit sobre el tema. Quan s'estudia el seu contingut, s'està estudiant una realitat del període republicà. Es reflecteix el paper de la premsa, com a constructora de la democràcia, assumint la fiscalització del poder. "El Diluvio" no era un diari de partit, però la seva orientació era molt clara. Va remarcar també que aquesta publicació no només tractava sobre les notícies i actualitats de Barcelona, sinó també del territori metropolità.
Finalment, es va passar el torn de paraula al Gil Toll, autor del llibre, el qual va explicar el contingut del seu treball, tot mostrant, mitjançant un PowerPoint, diversos episodis destacats del període de la Segona República reflectits en les pàgines d'aquell diari, com ara la proclamació de la República el 1931, la defensa del president de la Generalitat Francesc Macià i de la seva obra de govern, la candidatura i presidència de Lluís Companys a partir del 1933, la formació del Front Popular, el vot femení i el paper del govern republicà durant la Guerra Civil, entre d'altres grans qüestions que es van plantejar. El llibre, que és una síntesi de la seva tesi doctoral, té com a objectiu recuperar la memòria del diari "El Diluvio" a partir dels articles que va escriure a l'exili Jaume Claramunt, director de l'esmentat periòdic entre els anys 1919 i 1939. La història, a més, s'emmarca en el context de la premsa tant de Barcelona com de Madrid durant aquells anys. Malgrat que fou present als quioscs de premsa durant gairebé vuitanta anys a la ciutat de Barcelona, ha romangut oblidat. Va ser una publicació rebel i popular (fundada el 1858 com "El Telégrafo" i que al 1979 va canviar a "El Diluvio") que es va enfrontar a les autoritats sobre la base d'un ideari republicà, federal i anticlerical.
Acabat l'acte, es va passar el torn de paraula al públic assistent. Per als qui desconeguin l'autor del llibre, el Gil Toll i Deniel (Lleida, 1963) és periodista, màster en estudis internacionals i doctor en història. Exerceix de professor associat a la UAB. Ha publicat anteriorment un llibre sobre el diari "Heraldo de Madrid" i és editor també del diari digital www.heraldodemadrid.net. Treballa als serveis informatius de TV3 en l'àmbit de la informació econòmica i és secretari de l'associació Casa de la Premsa.
L'Arxiu va adquirir un exemplar signat i dedicat pel mateix Gil Toll que formarà part de la seva biblioteca i romandrà a disposició del públic que vingui a consultar. També es van posar a la venda alguns exemplars. Si voleu saber més detalls, podeu consultar l'audiovisual que es va enregistrar en directe i que es troba penjat al grup de Facebook de l'Arxiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada