Acabat el mes de març d’aquest any dedicat a commemorar els 50 anys de drets socials, polítics i de ciutadania a Nou Barris, farem un breu repàs de quines han estat les activitats desenvolupades. El passat dimecres dia 5 al Casal Municpal de Gent Gran de Vilapicina i la Torre Llobeta es va celebrar la conferència titulada "Nou Barris en femení: espais urbans amb nom de dona". La xerrada, amb motiu dels diferents actes ciutadans relacionats amb el Dia Internacional de la Dona, va anar a càrrec de la companya Montse Argente. Després de donar la benvinguda al púbic assistent i presentar l’Arxiu històric de Roquetas-Nou Barris de Barcelona per aquelles persones que el desconeixien, va destacar la participació de l’entitat en el desenvolupament de grups de dones. Com a aspectes generals a destacar, en primer lloc, va remarcar que hi ha dones amb història documentada i moltes altres que no la tenen perquè foren marginades a l'àmbit familiar, que manca genealogia i història i que cal preguntar-se si realment hi ha suficient representació femenina en els barris. En segon lloc, en relació al nomenclàtor, es troben 4.664 referències (indicadors viaris) a Barcelona, 2.041 de les quals són neutres, 1.659 d'homes i 382 de dones (8,20%). I en el districte de Nou barris hi ha 457 referències, 296 eren neutres, 137 d'homes i 24 de dones (5,29%), bàsicament d’ex-propietàries (només indicant el primer cognom), santes o nobles. En tercer lloc va nomenar els diferents barris als quals consten noms de dones, alhora destacant el monument a la República, les figures de Pensa i l'escultura “Alegries”. Finalment, va concloure que hi ha molta feina per fer i que la paritat es reconeix, no s'imposa.
El dijous dia 20 a les 19.00 h a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència) va tenir lloc la presentació del llibre que porta per títol "Valldaura, una història de monjos, reis, nobles, industrials i investigadors". L'acte va estar protagonitzat per l'autor de l'obra, l'arquitecte Vicente Guallart, acompanyat de l'economista i historiador Robert Álvarez. El llibre, publicat per Acta Publishers, explica la història del progrés i la decadència de Valldaura, un petit lloc situat al bell mig d'un bosc de Cerdanyola del Vallès, a prop de Barcelona, habitat al llarg del temps per monjos, reis, nobles, industrials i, actualment, per investigadors. A partir del 1294, es va convertir en un mas de caça i més tard va passar a ser el palau dels reis de la corona d’Aragó, des de Jaume II, fins a finals del segle XV. A partir del segle XVI va ser propietat d’una família de juristes que es van convertir en nobles i era considerada una entitat independent dins del conjunt de ciutats i pobles de Catalunya. Va ser el 1836 quan es va annexar a Cerdanyola de Vallès. El 1888, un industrial de Sant Andreu va construir una nova masia més a prop de Barcelona, pròxima a la carretera d’Horta. I des del 2008 és propietat de l’IAAC, on es desenvolupen màsters sobre el disseny i construcció d’edificis ecològics avançats, i on es realitzen projectes de recerca. La seqüència de propietaris de Valldaura és indissociable de l'evolució de la història de Catalunya i explica com el govern i la gestió del territori passà d'uns grups humans a uns altres.
A més de la presentació de l'esmentat llibre, es va inaugurar al mateix vestíbul de l'Espai Via Favència una exposició amb el mateix títol del llibre. La mostra, oberta al públic en general i per temps limitat romangué visitable fins el diumenge dia 23. Tant el llibre com l'exposició han estat possible gràcies a més de 15 anys de recerca per part de Vicente Guallart i Robert Álvarez, que han pogut evidenciar com la seqüència de propietaris de Valldaura és indissociable de l’evolució de la història de Catalunya i de la gestió del poder i del territori. La mostra també recollia informació de les excavacions que s’estan portant a terme al lloc fundacional de Valldaura, per part de la Universitat de Barcelona amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
I el passat diumenge dia 30 es va fer la passejada de barri que portava per títol "Dones als carrers". El punt de trobada va ser a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència) a les 10.00 h del matí. Es van visitar els barris de Les Roquetes, Verdum i La Prosperitat. Les explicacions van anar a càrrec de la companya Montse Argente, la qual va remarcar les poques dones que hi ha al nomenclàtor de Nou Barris, alhora que caldria donar a conèixer aquelles que mereixerien tenir un espai públic dedicat. L’objectiu de l’itinerari ha estat donar protagonisme a les dones mitjançant pun recorregut cultural amb fil conductor centrat en una visió igualitària i no excloent i que els atorgui el paper destacat que es mereixen en la història, ja siguin dones anònimes o dones il·lustres. El resultat de la passejada ha estat donar a conèixer, reconèixer i posar a l’abast de tothom l’esdevenir de les dones del Districte de Nou Barris al llarg d’aquells carrers i places que, en alguns casos, foren escenaris relacionats amb aquestes protagonistes, sovint oblidades de la història dels barris.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada