El passat divendres dia 15 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu l’acte de commemoració dels 10 anys de la creació del Memorial del Mental. Sembla mentida com passa el temps, però encara recordem quan un 15 de març de l’any 2013, la comissió creada a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va presentar en un acte obert al públic el seu projecte per preservar la Memòria de l'Institut Mental de la Santa Creu. Les persones fundadores van ser el doctor Josep Clusa, el Vicente Martín, la Maria Capsada, l’Albert Parès i la Mercedes Hidalgo.
En l’acte en qüestió el company Arnaldo Gil va valorar el desenvolupament del Memorial del Mental sobretot per ser memòria viva, tant de les persones extreballadores com de tots els actes que s'han desenvolupat. Després es va procedir a la projecció d’un audiovisual on es recollien tots els cartells de les activitats realitzades durant questa darrera dècada. A tot això,es va fer un homenatge al doctor Josep Clusa que malauradament va morir sense poder enriquir-ne el desenvolupament.
En l'espai de les persones fundadores hi havia el Vicente Martí (la Maria Capsada i l’Albert Parès estigueren absents per problemes de salut). Va compartir les raons per les quals ell va entrar al Mental i els seus primers passos en el tractament amb els malalts. Com sempre, l'acompanyaren les fotos d'aquella època.
Seguidament es va demanar a la companya Natividad Gil, com a una de les fundadores de l'Arxiu i antiga treballadora del Mental, que digués algunes paraules. Ella va aprofitar l’ocasió per parlar-nos del dolor i la ràbia que sentia perquè la M.I.A. de l'Hospital de Sant Pau va aconseguir una nova requalificació dels terrenys del Mental com a edificables, traient així el què era casa seva a les persones ingressades.
Tot seguit va haver la sorpresa de l'actuació del nostre cantautor, l’Antonio Iranzo, que novament interpretà la cançó del Memorial del Mental.
Amb la Roser Guillamat es van presentar els canvis realitzats al bloc amb els apartats principals: història, personal, familiars d'extreballadors, veïnat, calidoscopi, activitats, aliments durant la pandèmia, publicacions i enllaços.
Després de 10 anys avui és un dia de reflexió: “El Memorial del Mental té futur, de quina manera, amb quins continguts, amb quines persones?”. Un dels participants recordà com va conèixer el Mental i com s'intentava que, els de fora, poguessin acostar-se, conèixer i perdre la por de les persones amb trastorns mentals. Aquesta va ser la feina sobretot de les persones que treballaven. Tot i la visualització que des de tots els àmbits s'ha anat realitzant, és una tasca en què cal continuar insistint.
Se'ns preguntà si hi havia alguna relació amb els serveis que van sortir del Mental, el Centre de Dia Pi i Molist, els Pisos amb Suport, la Residència i el Centre Especial de Treball. El personal que quedà al Mental van ser els qui ho van iniciar. Tot i que hi ha una relació molt bona, caldria explorar conjuntament si l'espai del Memorial pot ser per a ells també una eina.
També es va informar que l’Ajuntament de Barcelona ha ofert a les escoles unes visites organitzades a càrrec de l’Arxiu per conèixer la formació del Districte, el funcionament del Districte i de l’Arxiu Municipal, tot fent també referència al Mental. La darrera setmana ja es va fer la primera visita. La relació amb les escoles ve de lluny, doncs de fet la Natividad Gil i la Maria Lluïsa Serralta ja havien fet una tasca. Ara, des de fa uns anys, les escoles vénen a l'Arxiu a conèixer-nos. Per acabar es va explicar que aquesta tasca psicopedagògica discorre en dues vessants: el patrimoni en sentit ampli i l'evolució de l'assistència en l'àmbit mental i emocional fins avui dia, la qual cosa es veu com a més interessant en aquests moments.
Finalment es va fer un càlid homenatge al Vicente Martí, la Natividad Gil i a la Mercedes hidalgo. Als tres se’ls va obsequiar amb una rajola i un plumier amb una clau del Mental gravada amb els nostres noms. I, de nou, el temps de les emocions. Per al públic assistent hi hagué un entranyable obsequi que constava d’una carpeta amb pintures i escrits fets pels “mentalers”, més la nova cançó del Memorial del Mental. L’acte va acabar amb un aplaudiment i un brindis.
Que bona i quina emoció. Os agraeix de tot cor les vostres dedicacions i de totes les persones q van assistir. Vinculada d'anima amb L'Arxiu i El Mental; dos de les causes en les q sempre he cregut com molt meves i algunes més. Pel meu barri tot. Gràcies.
ResponElimina