dissabte, 31 de desembre del 2011

US DESITGEM UN FELIÇ ANY 2012


Feliç Any Nou 2012
Feliz Año Nuevo 2012
Felí Año 2012
Buen Cabo d'Año 2012
Erós An Nau 2012
Feliz Ani Novo 2012
Urte Berri On 2012

dissabte, 24 de desembre del 2011

MISSATGE DE NADAL 2011


Amics i amigues:

Des del Centre d’Estudis Populars i Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us volem transmetre de tot cor els nostres millors desitjos de pau, amor, prosperitat i felicitat en aquestes festes nadalenques i per al proper any 2012. Hem arribat al final d’un any difícil i complex, marcat pel trasllat de la nostra entitat a un nou local enmig d’una forta crisi econòmica i d’un canvi en el panorama polític. Enguany, hem començat una tercera etapa de la nostra història a l’Espai Via Favència, una realitat aconseguida gràcies a una lluita constant feta en els darrers anys per part de la gent que col·labora activament a l’Arxiu amb el suport incondicional d’altres associacions i entitats. Deixem enrere la primera etapa viscuda a l’Escola d’Adults Freire i la segona etapa a l’Ateneu Popular de Nou Barris. Ara, disposem d’un espai molt més gran, modern i còmode que ens possibilitarà d’expandir-nos en els propers anys, tot evitant les aglomeracions i incomoditats dels antics locals. El fons documental disposa de tota una planta per al seu emmagatzematge més racionalitzat, que garanteix les millors condicions de conservació. La modernitat de les instal·lacions ha contribuït a un ràpid avenç en l’ús de noves tecnologies. S’ha procedit a l’elaboració d’una nova base de dades que possibilita l’entrada de documentació amb més rapidesa i comoditat, alhora que facilita la recerca de material. Ha estat una feina excel·lent del nostre col·laborador Jordi Vilalta. Paral·lelament, hem millorat la difusió amb l’obertura d’un grup a la xarxa social Facebook i d’un nou blog més dinàmic substitutiu de l’antiga pàgina web. El resultat ha estat un increment de les visites i del coneixement de la nostra entitat en una finestra virtual oberta al món com és Internet, i una difusió estesa a importants mitjans de comunicació de televisió i premsa, la qual cosa demostra la nostra importància i credibilitat. Una altra millora imprescindible ha estat la possibilitat d’oferir un bon servei públic de consulta. El creixent i variadíssim fons documental que tenim gràcies a les donacions de material inèdit per part de gent anònima que creu i confia en nosaltres, és a l’abast i al servei de les persones, i és per això que us convidem a visitar-nos sempre que vulgueu perquè som oberts a tothom.


Aquest trasllat no ha estat pas una feina fàcil, sinó una tasca molt complexa i laboriosa que ha comportat forçosament la col·laboració de tots nosaltres i de persones que es van oferir voluntàriament a les quals els hi agraïm la seva inestimable participació.
Després d’uns mesos d’adaptació en l’Espai Via Favència, on també hi conviuen les entitats Nou Barris Televisió i 9Barris Acull, hem reprès el bon ritme de treball que sempre ens ha caracteritzat, la qual cosa ens ha permès de reprendre les nostres activitats mensuals i l’edició de les dues revistes semestrals. Afortunadament, per tal d’evitar que el trasllat no alterés ni trenqués la dinàmica habitual, hem pogut realitzar “Passejades de Barri”, una “Sessió Contínua”, “Històries de Cafè”, el seminari “Documentàlia” i “Rutes per Collserola”, i hem participat com cada any a la Festa Major de l’Ateneu, a la Festa Major de Nou Barris, a La Cultura va de Festa i al Recercat, entre d’altres activitats. Actualment hi ha més persones que desinteressadament venen a col·laborar periòdicament per a engrandir l’Arxiu, amb el seu compromís i sensibilització per recuperar, preservar, fomentar i difondre la memòria històrica de les barriades que conformen l’actual districte de Nou Barris. Enguany, s’ha procedit com és costum fer cada dos anys a la renovació de la Junta i del Consell Assessor, tot definint la previsió d’ingressos i de despeses i les activitats a realitzar en els propers mesos.
Enguany, ha augmentat el nombre de socis i sòcies com a conseqüència d’aquesta millor difusió, i actualment comptem amb gairebé dues-centes persones que han dipositat la seva confiança en nosaltres, fet que demostra l’interès social per a conèixer el districte de Nou Barris i recuperar la memòria històrica.


No volem deixar de banda el patrimoni històric i arquitectònic, que tant difícil resulta de preservar i pel qual sempre hem lluitat. Considerem que la seva preservació contribueix a recuperar les arrels del districte alhora que és un signe d’identitat. Seguirem treballant perquè el patrimoni de Nou Barris no desaparegui, esdevingui un factor d’integració de les barriades i es rehabiliti tot atorgant-li un ús social que correspongui a les seves necessitats. Des d’aquí, recordem amb tristesa el xalet del Mental del què lamentem el seu enderroc.
El proper 2012 desitgem que sigui molt millor que el present any i per això treballarem de valent per estar al vostre servei i a l’alçada de les vostres demandes. La crisi econòmica serà un repte molt dur a fer-hi front del qual tenim la convicció que superarem perquè disposem de la capacitat humana per aconseguir-ho. Ara ens toca estalviar el màxim possible i invertir només en allò que sigui imprescindible, sempre amb el propòsit d’estar al servei de les persones que fidelment s’interessen per les nostres activitats i publicacions.
Per al proper any, les activitats mensuals estaran dedicades al món del cinema, i des d’ara mateix us volem convidar a participar-hi perquè és amb el vostre inestimable testimoni personal, que dia a dia tots plegats escrivim la història dels barris del districte. Es faran “Passejades pels Barris” pels antics cinemes i espais de rodatges, es celebraran “Històries de Cafè” on qui vulgui podrà parlar de les seves experiències viscudes als cinemes de barri, una exposició cinèfila, i es publicarà un llibre de col·lecció local sobre la història dels cinemes a Nou Barris, un excel·lent treball de recerca del nostre historiador Roberto Lahuerta. Paral·lelament, i pel nostre tarannà obert, seguirem col·laborant amb altres entitats com és costum per la importància d’involucrar-se en la realitat de Nou Barris i formar-hi part d’ella. D’aquesta manera, es fa realitat la frase d’en Francesc Pujol a qui sempre recordarem, que és fer cultura al barris, perquè malgrat que no som una entitat oficial ni ho volem ser, treballem i treballarem al servei de Nou Barris.


En l’àmbit patrimonial, continuarem reivindicant com sempre hem fet la preservació i recuperació d’aquells elements que corrin perill de desaparèixer pel seu valor més enllà de la concepció turística o de tresor arcaic. Encara queda molta feina per fer i molta cosa per la què lluitar.
Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca. En definitiva, volem donar les gràcies a tota la gent que fa possible la nostra existència. De tot cor, desitgem a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de la nostra entitat, als habitants del districte de Nou Barris i també a qualsevol persona d’arreu del món ens conegui o no, que passeu unes Bones Festes i tingueu un Feliç Any Nou.

dijous, 22 de desembre del 2011

Presentem el nou número de la revista L'Arxiu


El passat dimarts dia 20 es va presentar als socis i sòcies de l’entitat el darrer número de la revista “L’Arxiu”. És la primera vegada que es fa una presentació pública i oberta del què sempre ha estat el nostre principal mitjà de difusió i més antic, des de la fundació de l’Arxiu l’any 1983. Les xerrades van anar a càrrec de Ricard Fernández Valentí i Arnaldo Gil. Com a principal novetat esmentar que ara se l’ha dotat d’un nou disseny que li atorga una aparença més ben acabada respecte als números anteriors. Per tal d’establir una comparativa entre el passat i el present es va mostrar al públic assistent diferents exemplars de la revista, des dels més primitius escrits a màquina amb imatges enganxades i retalls de diaris, fins a les costoses maquetacions dels darrers anys. L’actual aspecte renovat ha estat possible gràcies a l’excel·lent treball del nostre soci Antoni Capilla.


La portada del present número fa referència a l’enderroc de la darrera casa de les Vivendes del Governador. Manté la seva tradicional estructura, amb els apartats anomenats “Des de l’Arxiu Històric” (que inclou l’editorial de la nostra actual presidenta), “L’Arxiu en acció” (que resumeix les activitats dels darrers sis mesos), “Barris”, “Patrimoni”, “Persones”, “Rutes per Collserola” i “Racó del soci”, on els membres actius de l’entitat col·laboren en la redacció dels articles en funció de la seva especialitat. Precisament es va convidar a tothom qui volgués a participar escrivint un article per al proper número que sortirà a mitjans de l’any vinent.
Els socis i sòcies que van assistir a l’acte van poder endur-se un exemplar, mentre que la resta la rebran com és costum per correu.
L’acte de presentació del número 61 de la revista va servir també per a fer l’aperitiu i brindis de comiat de l’any i de l’inici d’un període de vacances per festes de Nadal que es perllongarà fins el dimarts dia 10 de gener, dia en què reobrirem al públic.

dilluns, 19 de desembre del 2011

Nou Barris des del Guinardó i des del Tibidabo

Comencen les vacances de Nadal i nosaltres ens prenem un descans fins després de Reis, però us deixem amb unes fotografies que, si voleu, us faran aguditzar les vostres dots d’observadors.
La primera, feta des del Guinardó, és dels anys 30 del segle passat i porta rètols als elements més identificatius del paisatge.


La segona és un fragment d’una gran panoràmica de Barcelona feta des del Tibidabo, que acapara tot Nou Barris, Sant Andreu, el Besòs, Sant Adrià i Santa Coloma. Us donem uns punts de referència: 1. Castell de Torre Baró. 2. Serra de Marina. 3. Far del final de la Via Júlia. 4. Riu Besòs. 5. Santa Coloma de Gramenet. 6. El Turó de la Peira. 7. Edifici Meridian.
La idea és que prengueu les imatges, les amplieu i us entretingueu buscant els indrets o edificis que us proposeu.


La solució a la foto de la setmana passada és el carrer d'en Tissó. Les escoles són Prosperitat i Tibidabo, el camp de futbol el de la Muntanyesa i l'altre antic camp (avui Zona Verda), el de la Bloc.

Bones Festes per tothom i fins l'any que ve.


Josep Maria Babí i Guimerà

dilluns, 12 de desembre del 2011

Clarejar a Nou Barris


“Si us lleveu d’hora, però ben d’hora”(com diu en Pep Guardiola) segurament us trobareu que els carrers no estan posats. Però si us apropeu a un d’ells, que abans era un torrent (que porta el nom d’un antic propietari) trobareu que en el seu camí cap a la Meridiana deixa enrere un camp de futbol i dues escoles (una de les quals porta el nom del cim més alt de Collserola). I més avall hi ha una plaça que havia estat, fins els anys 60 del segle passat, un altre camp de futbol. Tenint en compte que el Sol sempre surt per l’est a Barcelona i que en aquesta banda hi tenim el mar, si ens posem en un punt determinat d’aquest carrer, podrem veure la seva sortida que ens fa intuir els edificis dels costats a contrallum.
Preguntem: de quin carrer de Nou Barris es tracta? A quin barri pertany? A quin encreuament de carrers està feta la foto?
Podeu enviar les vostres respostes (si us ve de gust) al correu electrònic de l’Arxiu arxiuhistóric@yahoo.es o bé al Facebook. Ens expliqueu la vostra descoberta i publicarem la explicació al blog.

dilluns, 5 de desembre del 2011

ENVELAT A LA VIA JÚLIA


Festa Major anys 50. Hi havia molt d’espai per muntar envelats. Parets de lona, generalment decorades amb ratlles blaves i blanques, empostissat de fusta on s’hi instal·laven cadires de tisora per gaudir d’un espectacle o bé es deixava lliure com a pista de ball. Pretensioses làmpades penjades de cables a imitació d’aranyes de salons nobles. El cert és que, dins, a l’estiu, hi feia una xafogor considerable i més perquè els assistents ho feien empolainats amb els vestits “de diumenge”.
Durant la celebració d’una sessió de ball, de sobte refila el cornetí, s’aixequen els músics i al crit de “ball de rams!” s’iniciaven els compassos d’aquest popular vals del mestre Casas Augé. La peça, també coneguda per l’ai Maria, era l’excusa per comprar un ram a la comissió organitzadora. Així es finançava l’acte i s’aprofundia en la relació amb la noia a qui se li oferia el ram i se li demanava el ball.

Josep Maria Babí Guimerà

DESEMBRE. Aquells Nadals de la cansaladeria “Cerdito”

A diferència d’altres efemèrides, aquesta vegada no citarem una data concreta sinó que farem referència a un període específic del mes, que correspon al desembre. Des de l’any 1956 en què va obrir l’entranyable cansaladeria “Cerdito” al carrer de Viladrosa, al barri de Verdum, els seus propietaris any rere any convidaven al veïnat a viure les festes de Nadal. Així, el seu propietari, en Marià Agràs, pagava la instal·lació d’una tarima per a posar-hi un rei mag, que acostumava a interpretar-lo ell mateix. Aquest no era un fet estrany, doncs ell fou aficionat al teatre i se li donava molt bé recitar i cantar. La disfressa l’aconseguia gràcies a la seva vocació d’actor, per contacte amb els seus col·legues de professió. A sobre de la finestra de la vivenda on havia la botiga, es col·locava un cartell que deia “Felices Fiestas”.
A més d’això, també s’instal·lava un pessebre a l’aparador de la botiga, punt de parada dels nens i nenes que es quedaven a contemplar-lo, i es convertí en el primer establiment a vendre loteria de Nadal, al preu d’una pesseta per cupó sense recàrrec. Malgrat que mai no va tocar cap número, foren moltes les il·lusions que van repartir a la seva clientela.

Ricard Fernández i Valentí