diumenge, 21 de febrer del 2016

L’Arxiu inaugura i participa en els actes de l'Any Ramon Casas


El passat dijous 18 de febrer el president de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, Jordi Sànchez i Ruiz va oferir una conferència dins de l’Any Ramon Casas. Aquest es podria considerar el primer acte que s’hi celebra ja que al mateix matí s’havia produït, al Palau de la Generalitat, la reunió constitutiva de la comissió commemorativa de l’Any Ramon Casas. D’aquesta forma s’inaugurava un any que estarà ple d’activitats que tindran com a protagonista al pintor barceloní que millor representa al Modernisme: RAMON CASAS i CARBÓ.
L’acte fou organitzat pel nostre Arxiu conjuntament amb el Museu del Modernisme de Barcelona (MMBCN) i tingué lloc a una de les sales del citat museu ubicat al carrer de Balmes núm.48. El museu va ser inaugurat el 2010 amb el fons de la família Pinós i ha esdevingut l’únic especialitzat en modernisme català. Des de l’Arxiu us recomanem la seva visita.
Ramon Casas havia nascut el 4 de gener de 1866 a la casa familiar del carrer Nou de Sant Francesc. Després d’una rehabilitació integral acull actualment l’escola Drassanes. Per tant, el 2016 es celebra el 150è aniversari del seu naixement. Per celebrar aquesta efemèride el govern de la Generalitat en reunió del 22 de desembre passat va nomenar a la directora-gerent dels Museus de Sitges, Vinyet Panyella i Balcells, com a comissària de l’Any Casas, que fou una de les personalitats que presenciaren la xerrada.


El títol de la conferència dugué per títol: Els Casas: De Sant Benet a Can Garrigó. A més dels nostres col·laboradors Josep Maria Babí, Marta Grau, Antoni Pascual, Carmen Rios i José Antonio Rodríguez, també assistiren veïns del passatge de Santa Eulàlia, diversos hereus de la família de Ramon Casas com Marc Codina i Eduard Rocamora que és també el director de la Fundación Cultural Rocamora, Marisa Mercadal mestra de l’escola Ramon Casas de Barcelona, Isabel Vallès membre de Cases Singulars de Barcelona, i altres personalitats vinculats a l’art com Yolanda Pérez recentment doctorada, o Beatriz Maeztu que forma part de l’equip del Museu i és una de les coautores amb el mateix Jordi Sànchez del catàleg de l’exposició dedicat a Ramon Casas que s’inaugurarà i es presentarà el proper dimecres 9 de març.
L’acte fou presentat per Gema Losa, directora del Museu del Modernisme que destacà entre altres temes, la tasca que desenvolupa l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. En acabar la seva intervenció passà la paraula a Jordi Sànchez que inicià la conferència que estava dividida en tres parts o capítols:


1) La història del monestir de Sant Benet de Bages entre 1836 i 1907 que és una de les etapes més desconegudes i fosques que s’estendria entre la desamortització de Mendizábal i la compra del monestir per part d’Elisa Carbó i Ferrer, mare del pintor Ramon Casas. En aquest capítol es va fer una important reflexió sobre persones importants pel monestir però que malauradament encara no han estat reconegudes com són Antoni Blahà i Batlle, Josefa Rico i de Neyra, Josep Vidal i Sellarés, Domingo Sanromà i Martí i el seu fill Ferran Sanromà i Archer.
2) La història de la fundació i evolució de la fàbrica tèxtil Isidro Puig i Companyia de Sant Benet entre els períodes de 1862 i 1903 en que es va fer una repassada a tots els socis que corresponen a membres de la família Puig i Carbó lligats sempre i presentats a través dels retrats familiars del pintor. En aquest capítol es van presentar diferents branques familiars on es destacaren membres com Isidro Puig i Ferrer, Enric Carbó i Ferrer, Miquel Carbó i Rovira, Delmir de Caralt i Sala i especialment a Maria dels Àngels Puig i España que és la que ens va lligar inicialment amb el següent capítol de la història de Can Garrigó.
3) La història i vinculació entre la família Casas i la resta de socis de la fàbrica de Sant Benet amb la barriada de Can Garrigó ubicada al barri de Vilapicina-Torre Llobeta del districte de Nou Barris. En aquest capítol es va fer una reflexió sobre el pas de la finca agrària on destacava la masia de Can Garrigó situada al carrer d’Escòcia i estava ocupada pels masovers Campmany (de malnom Garrigó) i la parcel·lació realitzada per Àngels Puig i España. En aquest apartat es van destacar altres membres familiars dels Casas, com el propi pintor Ramon Casas i Carbó, la seva germana Elisa, Santiago Codina i Casas, Eduardo Rocamora i Nieto, Delmir de Caralt i Puig i Josep Maria de Quadras i de Caralt, comte de Sant Llorens del Munt. Precisament, un dels grans absents a l’acte fou el fill d’aquest darrer i actual comte, Josep de Quadras i Sans que excusà la seva assistència per motius personals.


El final de la xerrada es va dedicar a fer una proclama per salvar i desafectar el conjunt de casetes de la illa del passatge de Santa Eulàlia que l’Ajuntament de Barcelona manté afectades i a l’espera d’enderroc des del 14 de juliol de 1976. Cal recordar que aquest conjunt fou edificat per la família Casas a la dècada dels anys 20 del segle passat.
La participació de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris en la celebració de l’Any Casas només acaba de començar ja que estan previstes una sèrie d’activitats com són la segona part de la conferència que es preveu a Nou Barris pel mes de juliol, fent-la coincidir amb els 40 aniversari de l’afectació urbanística abans citada i una tercera xerrada que es produirà al darrer trimestre de l’any a la Fundación Cultural Rocamora on coincidirà amb la inauguració d’una exposició d’obres pictòriques de Ramon Casas. A més, encara sense concretar dates, es preveuen diverses passejades històriques vinculades al pintor.


Es recorda a tothom que el proper acte de l’Any Ramon Casas serà el dimecres 9 de març en que s’inaugurarà l’exposició “Ramon Casas & La vida Moderna” al Museu del Modernisme de Barcelona en que es presentaran més d’un centenar d’obres de Casas, algunes d’elles inèdites. El comissari de l’exposició serà Gabriel Pinós i Guirao en que presentarà també el catàleg que ha estat escrit per Juan Bejarano, Vicente de la Fuente, Fátima López, Beatriz Maeztu, Pau Medrano i el nostre president Jordi Sànchez. Recordeu que si no podeu anar a la presentació, l’exposició estarà oberta almenys fins el mes d’abril.
Per a més informació relativa a l'Any Ramon Casas podeu consultar aquest enllaç: http://www.mmbcn.cat/any-ramon-casas/.

Fotos: AHRNB i Bonart Cultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada