diumenge, 23 de desembre del 2018

MISSATGE DE NADAL 2018


Amics i amigues:

Des del local de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris a l'Espai Via Favència, us volem felicitar el Nadal. I com és tradició en aquestes dates tan entranyables, les nostres primeres paraules seran per a transmetre-us els millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat. Tanquem un any força positiu dedicat a l'arxivació i al fons documental. Durant el present curs s'ha volgut donar a conèixer al públic la riquesa informativa que tenim emmagatzemada, com es pot consultar, com es pot utilitzar i quina ha estat la projecció que li hem donat. Els llibres, els cartells, les diapositives, les donacions, el material d'entitats, els dossiers, els enregistraments sonors, el fons cartogràfic, la premsa, les revistes i el fons àudiovisual constitueixen un magnífic potencial documental, alhora un patrimoni de Nou Barris al servei de les persones. Sovint acudeixen estudiants, professionals i particulars a consultar informació per als seus treballs, de vegades enviats i recomanats per qui ens coneixen. En l'actualitat la documentació va creixent amb l'adquisició de nou material. S'ha continuat amb la digitalització del fons fotogràfic, l'entrada de material convencional i la recepció de donacions procedents de persones i entitats. Paral·lelament, va engroixint el fons relatiu a expedients i escriptures de propietat.



Tot plegat no ha estat pas una feina fàcil, al contrari, doncs arribar fins aquí ha costat 35 anys d'existència que són els què enguany compleix l'Arxiu, tres dècades i mitja de recerca, investigació, recollida de documents i donacions tant de persones com d'entitats. A això cal sumar la professionalitat de la gent que col·labora desinteressadament i que s'ha especialitzat en allò que millor se li dona. En l'actualitat som una vintena de persones de diferents edats, àmbits i formació que hem estat capaços d'esdevenir un equip eficient i competitiu, sempre des de la humilitat i la senzillesa. Us podem assegurar que estem preparats per afrontar qualsevol repte i que davant les dificultats que puguin sorgir entre tots plegats aportem solucions. I això és possible perquè el nostre objectiu d'avançar dia a dia l'aconseguim per mitjà d'uns valors tant fonamentals com la cooperació, la companyonia, la solidaritat, el respecte mutu, la confiança mútua, la tolerància i l'amistat. Qualsevol que vulgui formar part de nosaltres ho pot fer perquè sempre hi haurà alguna tasca que s'adeqüi al seu perfil. En aquest sentit som un espai de formació de persones fins el punt que qui no es creia capaç de fer res s'ha sorprès de les seves possibilitats. És per això que animem a tothom qui ho desitgi a que vingui i formi part del nostre equip, on a més de passar-ho bé, despertareu la vostra autenticitat, creativitat i professionalitat.



El resultat ha estat que l'Arxiu no només sigui una entitat de referència a Nou Barris i arreu de Barcelona, sinó també un espai respectat i ben considerat per les entitats, les institucions i les administracions perquè saben que fem bona feina i tenim les idees clares. Després de tres dècades i mitja la nostra filosofia de treball continua vigent i s'ha adaptat als nous temps per donar resposta a les noves necessitats que són fruit de l'evolució. Així, doncs, recollim i divulguem la història del districte, oferim un servei de consulta pública, arxivem i cataloguem el fons documental i editem publicacions.
Les activitats, any rere any més nombroses, han volgut reflectir els objectius del present curs i insistir en aquells temes que ens preocupen i dels quals pretenem sensibilitzar. El balanç ha estat de set exposicions, sis xerrades, cinc passejades de barri, tres rutes per Collserola, dues jornades de patrimoni, una sessió de cinema de barri i un seminari sobre els reptes de futur de l'Arxiu, a més de les habituals com són l'estand de llibres del Sant Jordi, el Recercat i el Dia de la Pinya.



El Memorial del Mental va prenent protagonisme amb la incorporació de nous documents relatius a l'Institut Mental de la Santa Creu, amb l'elaboració d'entrevistes que recullen el testimoni tant de treballadors/es, veïns/es com de pacients, i amb activitats destinades a donar a conèixer els serveis de psiquiatria comunitària i que alhora són una plataforma de reflexió al voltant de la salut mental. Enguany ha organitzat tres xerrades sobre grups socials en positiu i un cine fòrum. A més, ha participat en la Jornada sobre Reforma Psiquiàtrica a Catalunya.
La muntanya de Collserola sempre ha esdevingut una de les nostres sensibilitats. És molt més que un pulmó verd de Barcelona perquè és també un cau de biodiversitat animal i vegetal, un indret amb moltes històries i un pou de patrimoni que cal conservar. No hem d'oblidar que una part de Nou Barris es va edificar sobre la falda de la muntanya i que una part de la serra forma part del districte. L'Aula de Collserola, entesa com un arxiu dins de l'Arxiu, recull important informació documental consultable d'un valor equiparable al del Consorci de Collserola. Les tradicionals rutes serveixen per conscienciar de la necessitat de conservar aquest indret. Des de fa temps demanem la regeneració del sector que comprèn Nou Barris i la preservació de les fonts.



La defensa del patrimoni arquitectònic segueix essent una de les línies prioritàries. El fet d'atorgar-li un ús social més enllà de la concepció turística fa que es garanteixi com un llegat per a les noves generacions. Malgrat que en aquests darrers anys s'ha aconseguit que l'administració municipal catalogui edificis, monuments i elements del districte, encara queda molta feina per fer. El Pont dels Tres Ulls, els aqüeductes, el Rec Comtal, les masies de Can Carreras i Can Valent, la Creu de la Trinitat, el Xalet de la Trinitat, la Granja del Ritz i l'Horta "La Ponderosa", entre d'altres, són exemples d'assignatures pendents i és per això que necessitem la força tant de les entitats com dels veïns i veïnes.
A nivell econòmic, hem complert les previsions que ens han permès muntar exposicions, editar publicacions i adquirir material informàtic i d'arxivació per a poder treballar amb més comoditat. El servei de consulta i la venda de publicacions han contribuït a assolir notables recaptacions per a invertir en compres i desenvolupar projectes. Una vegada més, els socis i sòcies, que ja sumen un total de 227, han estat decisius al continuar constituint la font d'ingressos més important. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar-los i tenir present les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte cultural atractiu.



Gràcies a les tecnologies de difusió i a les xarxes socials som més populars i coneguts, fins i tot més enllà de les nostres fronteres. Enguany les entrades al blog superen les 428.000 visites, i això es deu a que no només informa de qui som, què fem i on som, sinó que també esdevé un diari de les activitats, conté interessants articles d'història i incorpora documents que reflecteixen la nostra filosofia de treball i de defensa de Nou Barris. El grup de Facebook ha arribat als 1.810 membres que llegeixen les publicacions, participen amb interessants aportacions personals i segueixen activament totes les novetats dels barris del districte. Volem animar a aquesta gent que ens dóna suport a que vingui a conèixer-nos personalment i es faci sòcia de l'entitat.
Un mitjà de difusió clàssic i encara vigent des de la fundació de l'entitat són les publicacions en format paper. El butlletí "Petit Arxiu" continua rebent una resposta molt favorable d'aquelles persones que participen en les activitats i requereixen d'un suport complementari informatiu. La revista "L'Arxiu" és encara el gran mitjà que resumeix les activitats i col·laboracions de cada semestre i un excel·lent espai per a la difusió de la història local. 



Qualsevol persona pot participar amb la redacció d'un article i nosaltres, des d'aquí, aprofitem l'ocasió per animar-vos als qui encara no ho heu fet a què us aventureu. Més contemporània és la col·lecció "Els monogràfics de l'Arxiu", sorgida davant la necessitat de difondre sobre temes històrics destacats que per la seva importància mereixen una especial atenció.
Malauradament, cada any sempre hi ha persones que ens deixen i és en aquestes dates que es recorden d'una manera molt especial. Ens referim a l'Antònia Armengol, l'Antonio Herrera, el Joan Antoni Garcia, la Juana Lobo i la Maria José Robles, que van ser socis i sòcies de l'Arxiu. A les seves famílies els hi enviem una forta abraçada.
Durant aquestes festes us recomanem que gaudiu del Nadal a Nou Barris. Trobareu els eixos comercials del districte il·luminats i ornamentats; podreu passejar i comprar a la Fira de Nadal i Reis instal·lada a la marquesina de la Via Júlia; podreu portar als més menuts a les fires d'atraccions a les places de la República i del Virrei Amat i a la Via Júlia; quedareu impressionats pels prodigiosos artistes del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de Nou Barris; i podreu escollir entre diversos centres culturals i entitats de barri que organitzen tallers, festes, concerts, teatre, exposicions, el Caga Tió, el lliurament de cartes als patges reials i la recollida de joguines solidàries. I per al dia 5 de gener us recomanem la Cavalcada dels Reis Mags, formada per 24 carrosses i que poc té a envejar a la que es celebra al centre de Barcelona.



Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca, a la gent que fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres. Amb els nostres millors i sincers sentiments, volem desitjar de tot cor a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de la nostra entitat, als habitants del districte de Nou Barris i a tothom en general, que passeu un BON NADAL i tingueu un FELIÇ I PRÒSPER ANY NOU 2019.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada