dimarts, 26 de març del 2024

Activitats de l'Arxiu del mes de març


Durant aquest mes de març que ve marcat per un canvi d’estació i les festes de Setmana Santa s’han desenvolupat interessants activitats, algunes organitzades per la pròpia entitat i d’altres de manera conjunta amb el centre Cívic Can Basté, el Casal d’Entitats Mas Guinardó i la Biblioteca de Canyelles. El passat dissabte dia 2 a les 16.45 h va tenir lloc a la sala d’actes del Centre Cívic Can Basté (al passeig de Fabra i Puig, a Santa Eulàlia de Vilapicina) un cinefòrum dedicat a commemorar els 50 anys de l’execució de Salvador Puig Antich. L’activitat estava emmarcada dins el “Cinefòrum a les ones”, que enguany arriba a la seva segona edició i és organitzat per La Cinemoteka, un programa de Ràdio RSK. Després de donar la benvinguda i fer la presentació es va procedir a la projecció de la pel·lícula “Salvador” (2006) dirigida per Manuel Huerga i interpretada per Daniel Brühl en el paper de Salvador Puig Antich. Posteriorment es va fer un debat obert on el públic assistent va poder opinar i fer preguntes. Tot plegat es va retransmetre en directe per Ràdio RSK. A més, mereix esmentar que van participar testimonis de primera mà d’aquells temps i el periodista Jordi Panyella i Ferreres com a convidat especial, autor del llibre “Salvador Puig Antich, cas obert” (editat per l’editorial Angle el 2014) que ja va per la tercera edició.


Al vestíbul de l’Espai Via Favència (seu de l’Arxiu) el passat dimecres dia 6 a les 19.00 h van tenir lloc unes Històries de Cafè titulades “Col·lectius vius, entorn del Mental” organitzades pel Memorial del Mental. La presentació va anar a càrrec de la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, antiga treballadora de l'Institut Mental de la Santa Creu i principal encarregada d'aquest fons documental que esdevé un arxiu dins l'Arxiu. Entre el públic assistent hi estigueren presents persones que van viure en persona durant els anys d’activitat d’aquest centre psiquiàtric, bàsicament gent treballadora del centre, gent interna i veïns i veïnes propers dels barris circumdants, els quals tots plegats van aportar el seu testimoni personal.


A la biblioteca de Canyelles (a la ronda de la Guineueta Vella, al barri de Canyelles) el passat dijous dia 14 a les 18.00 h va tenir lloc un homenatge a l’activista veïnal Maria Àngels Rivas Ureña. A més de l’Arxiu, també van participar l’Associació de Veïns i Veïnes de Canyelles i l’Associació Canyelles Aprèn. L'activitat va estar presentada pel company Arnaldo Gil va consistir en el passi d'un documental i posteriorment un debat on el públic assistent va poder participar. Precisament la biblioteca del barri de Canyelles passa a dir-se Biblioteca de Canyelles Maria Àngels Rivas. Per als qui la desconeguin, la Maria Àngels Rivas Ureña (Targist (Marroc) 1935 - Barcelona 1994) va ser una activista veïnal. Als anys seixanta després de viure al Marroc, Tànger i Suïssa va arribar a Barcelona amb els seus dos fills residint primer en una pensió de la plaça Reial i després al barri de la Guineueta, on va reclamar, juntament amb altres veïns, la instal·lació de semàfors al passeig de Valldaura. L'any 1971 va ser detinguda en una manifestació i el 1975 en una assemblea suspesa per la policia on es debatia sobre el control dels preus dels aliments. El 1976 va participar en les primeres Jornades Catalanes de la Dona. Anys després va començar a militar al PSUC on va destacar en lluites com ara connectant el veïnat a la xarxa de telefonia o protestant en contra de l’expropiació d’habitatges per construir l’actual ronda de Dalt. El seu lideratge la va portar a ser presidenta de l’A.V. Guineueta i va implicar-se a fons en les reivindicacions del barri de Canyelles. Fou la primera presidenta de l’A.V. Canyelles.


I el passat dimecres dia 20 entre les 19.00 h i les 20.30 h, al Casal d’Entitats Mas Guinardó (a la plaça de Salvador Riera, al barri del Guinardó), va tenir lloc la conferència que portava per títol “El municipi de Sant Andreu de Palomar al districte d'Horta-Guinardó”. L'activitat, organitzada per la nostra entitat i pel Grup d'Estudis de la Vall d'Horta i la Muntanya Pelada "El Pou", va tenir com a ponent el company i president de l'Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz. Generalment durant un dimecres de cada mes s'organitza una xerrada en la qual s'exposa un tema històric d’interès general, habitualment relacionats amb els barris del districte d'Horta-Guinardó, que inclouen una presentació audiovisual per part d’una persona coneixedora del tema en qüestió. És quelcom obert al públic i s’estableix un col·loqui final per intercanviar impressions. Aquesta vegada, amb motiu del 40è aniversari de l'actual divisió territorial de Barcelona en 10 districtes, es va explicar que l'actual districte d'Horta-Guinardó està configurat per la unió de fragments dels antics pobles de Sant Andreu de Palomar, Sant Joan d'Horta i Sant Martí de Provençals. Concretament es va prestar especial atenció al primer ex-municipi i a la presència d'antigues finques com ara la Torre dels pardals, Can Pujol (Fargas), Can Carabassa, la Torre Miralles, Can Quintana i Can Sant Genís, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada