dimarts, 26 de febrer del 2013

Per un REC COMTAL net i cuidat: signa i actúa!!!



S'ha encetat una campanya de signatures online per a què l'Ajuntament de Montcada i Reixac netegi i faci el manteniment de manera habitual del Rec Comtal. 
El veïnat de la barriada de Can Sant Joan porta denunciant la seva situació de degradació des del passat mes de juny del 2012. Aquí teniu la informació i la pàgina on signar per donar-hi suport.

https://www.change.org/petitions/ajuntament-de-montcada-i-reixac-un-rec-comtal-limpio-y-cuidado-en-montcada-i-reixac

Us demanem que feu difusió entre els vostres socis, amics i a les xarxes socials. Des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris hi donem suport a la iniciativa, alhora que volem que el Rec Comtal, des del barri de Vallbona fins a Montcada i Reixac esdevingui un patrimoni històric a conservar.

Moltes gràcies.

diumenge, 24 de febrer del 2013

CRONOLOGÍA DE LAS BIBLIOTECAS DE NOU BARRIS

A lo largo de su historia, Nou Barris ha tenido diferentes tipos de bibliotecas públicas. He aquí un humilde muestrario.

BIBLIOTECA TRINIDAD NUEVA
La Biblioteca Popular “Juan Grabulosa”, sita en el barrio de Trinidad Nueva se inauguró el 26 de enero de 1970 en un local de la calle de la  Playa de Aro nº 6. Se inauguró el mismo día junto al Hogar del Jubilado, por lo que aquel día el barrio fue visitado por el alcalde de Barcelona José Maria de Porcioles, el presidente de la Diputación José María de Muller y Abadal, el gobernador Militar, presidente del Patronato Municipal de la Vivienda Arturo Martí Cot, y representantes del Gremio de libreros, entre otras personalidades.

El día de la inauguración de la biblioteca Grabulosa

Funcionaba de 7 a 9 de la tarde y de 5 a 8 los sábados. Era necesario inscribirse como lector con anterioridad y abonar 2 pesetas por cada libro prestado. Su iniciativa se debe a Juan Grabulosa, gerente de “La hormiga de Oro”, que facilitó una serie de libros. Estuvo ligada al Centro Social de la Trinidad. Estaba atendida por personal voluntario. Sus lemas fueron: “Un pueblo sin cultura es un pueblo ignorante” y “Una biblioteca al servicio del pueblo”. Ambos eslóganes fueron publicados en el boletín de CST. Llegó a tener más de 1000 socios.

Uno de los lugares donde estuvo la biblioteca:
calle de Palamós nº 63

Mossén Abelardo Sayrach, rector de la Parroquia de San Tarsicio, contribuyó a organizar y gestionar la biblioteca con intención de convertirla en un centro de difusión cultural de reflexión sobre la historia del barrio. Durante unos años la biblioteca estuvo en un local de la calle de Palamós nº 63. Durante unos años permaneció cerrada. El 24 de octubre de 2007 sus libros pasaron a engrosar las dependencias de la A.VV. de la Trinitat Nova, con la inauguración de la Biblioteca Comunitaria.

Estado actual del primer local donde estuvo la biblioteca


SALA DE LECTURA SANT JORDI
El 29 de noviembre de 1974 se inauguraba una nueva Biblioteca Popular, de la Obra Social de la Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Barcelona.

Fotografía aparecida en la prensa de la época tras su inauguración

En el acto inaugural realizaron unos parlamentos el rector de la Parroquia de San Rafael, Fr. Josep Gendrau, y el director general de la entidad bancaria, quién en nombre de Juan Antonio Samaranch, presidente del Consejo de Administración de la misma, hizo el ofrecimiento de la biblioteca a los vecinos de Barcinova y Calinova, zona donde estaba ubicada. Así mismo destacó en su parlamento la preocupación por la cultura, en todas sus dimensiones, que siempre ha sido constante directriz en la política de la Institución y que translucía en logros como la referida biblioteca, la cual constituye la décimo primera de cuantas en su género tiene la Caja en la actualidad en pleno funcionamiento.

Estado actual local de antigua Sala de Lectura Sant Jordi

En el mismo acto se dio por inaugurada la nueva oficina de la Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Barcelona, que con posterioridad fue Caixa d’Estalvis de Catalunya, y tras las últimas fusiones se ha convertido en una agencia de Catalunya Caixa. La Sala de lectura se encontraba en un callejón lindante con la entidad bancaria del paseo de Verdún nº 9. Cerró sus puertas tras la apertura de la Biblioteca Central de Nou Barris, en noviembre de 1997.


Roberto Lahuerta Melero


EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

El circ de l’Ateneu


Com es diu l’escola de circ que hi ha a l’Ateneu Popular de Nou Barris?

a) Rogelio Rivel

b) Charlie Rivel

c) Tortell Poltrona

d) Pallasso Fofó


La resposta correcta a la pregunta de la setmana passada era la:
d) Passadís d’una de les Cases del Governador

Tots els participants l’heu encertat. Enhorabona!!!


diumenge, 17 de febrer del 2013

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar



Què és això?


a) Connexió entre Ciutat Meridiana i Vallbona

b) Tram subterrani de l’aqüeducte de Ciutat Meridiana

c) Refugi de la Guerra Civil a Can Peguera

d) Passadís d’una de les Cases del Governador


La resposta correcta a la pregunta de la setmana anterior va ser:
c) José María Rodríguez Méndez.

Tots ho heu encertat, encara que s’ha colat algun “professional”.


diumenge, 10 de febrer del 2013

COCONUT: 40 ANIVERSARIO DE SU CLAUSURA


Desde la primera semana de enero de 1969 hasta el mes de febrero de 1973, hace ahora 40 años, funcionó en la parte alta de Sant Andreu, en una zona que hoy pertenece a Nou Barris, una de las discotecas más famosas de la Barcelona de su época: COCONUT.
Estaba situada en la plaza de los Jardines de Alfabia, entre unos bloques situados entre la calle de Alcudia y el paseo de Verdum. Las trabas burocráticas no dejaron que el local se inaugurase como sala de cine.
Eran dos pistas y dos ambientes. En una de ellas, la más grande, solía haber actuaciones en vivo. Llegaron a actuar 80 grupos de lo mejor del momento. 35 de ellos sólo actuaron en una ocasión.

Foto gentileza de Tony Ronald

Los grupos que más lo frecuentaron fueron Los Diablos en 12 ocasiones, Yerba Mate con 11, Tony Ronald con 10 y Lone Star con 8. En alguna ocasión también subieron al escenario grupos tan dispares como Los Amaya, Brincos, Georgie Dann, Máquina!, Miguel Ríos, Nino Bravo, Los Puntos, Formula V, Los Mitos, Módulos, Sirex, Formula V y otros más.
Curiosamente la primera y última actuación fue para el mismo grupo: Los Mustang. Solían repartirse unos adhesivos a colores, creo recordar rojo, verde y negro, que hasta no hace muchos años se podían ver en la parte trasera de los vidrios de algún automóvil.
Me gustaría tener foto de alguno de aquellos adhesivos. Para el mes de julio, se publicará en la revista L’ARXIU, un artículo más completo.
En la actualidad, en el local, donde tanta juventud bailó los ritmos de moda de hace 40 años, existe una casa comercial de recambios de automóvil con taller.

Aquí estuvo la discoteca COCONUT

Roberto Lahuerta Melero

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

La resposta a correcta a la pregunta de la setmana passada era:
a) Prosperitat.
Aquest cop tots l'heu encertat. Ara, però, anem a pujar una mica el llistó, però res que no s'hagi publicat per l'Arxiu.

La Batalla de Verdún


La Batalla de Verdún és una obra teatral escrita a l’any 1960 que reflecteix la temàtica de la gent d'aquest barri a l'època. Es va estrenar a Barcelona al teatre Candilejas l’any 1965 i se’n va fer una adaptació per a TVE l’any 1974 (la foto pertany a l’enregistrament al plató).
Qui era l’autor?

a) José María Loperena

b) Santiago Moncada Mercadal

c) José María Rodríguez Méndez

d) Jaime Salom Vidal

divendres, 8 de febrer del 2013

Voleu participar en la redacció d'un nou llibre?


Enguany, la Parròquia de Sant Esteve commemora els seus 50 anys d'existència. És per això que ha engegat la inicitiva de publicar un llibre on es reculli la seva història i, de pas, la de la barriada de Porta. Són molts els anècdotes que es poden arribar a explicar i moltes les aportacions personals del seu veïnat que ha viscut els anys de construcció del barri i de les lluites per a millorar la qualitat de vida. Com també seran força valuosos els testimons de l'obra social i pastoral d'aquesta Parròquia.
És per això que, a més d'alguns membres de l'Arxiu, també volem animar a qualsevol altra persona a què s'animi a col·laborar a fer realitat aquest llibre participant en la seva redacció. Tota documentació personal serà de gran valor per a fer difusió de la memòria històrica.
Qui vulgui participar en la redacció del llibre sobre la història del barri de Porta i de la Parròquia de Sant Esteve, que es posi en contacte amb l'Arxiu (adreça: Espai Via Favència, Via Favència 288, edifici A; telefon: 932768997; mail: arxiuhistoric@yahoo.es) o bé amb la mateixa Parròquia (adreça: avinguda de Río de Janeiro amb passeig d'Andreu Nin; telèfon: 933518360; mail: santesteve75@arqbcn.org).
Us hi esperem.



FEBRER. S'esclafa un camió


L’1 de febrer de 1965, al passeig del Doctor Pi i Molist cantonada amb el passatge del mateix nom, un camió carregat de mercaderies va perdre el control al fallar el sistema de frenat i es va esclafar contra el forn de pa París.
De resultes de tant infortunat accident, una dona que transitava per allà en el moment del succés resultà lleument ferida, un pal de l’enllumenat públic es trencà i caigué enmig de la calçada del carrer i l’aparador de la botiga quedà completament destrossat.
El xofer del vehicle quedà il•lès i, malgrat les destrosses, pràcticament tot plegat quedà en un ensurt. La present fotografia del succés aparegué a la portada del diari La Vanguardia de l’endemà.


dimecres, 6 de febrer del 2013

LA FOTO DE LA SETMANA. Microbús especial VALLBONA-CIUTAT MERIDIANA

Foto: Joan A. Solsona

Coincidint amb la inauguració de la nova línia 93 de microbús, a la mateixa data, el 20 de febrer de 1981, es va establir a petició veïnal un servei especial també de microbús que comunicava les barriades de Vallbona i Ciutat Meridiana els dies de mercat, generalment els dissabtes al matí i alguna altra data assenyalada.
Degut al seu curt recorregut, la tarifa era força econòmica, de 30 pessetes. La línia iniciava el seu recorregut al carrer d’Oristà, i continuava per l’avinguda de l’Alzinar, l’avinguda de Sivatte, l’avinguda Meridiana fins l’avinguda dels Rasos de Peguera, davant del mercat municipal de Ciutat Meridiana.
L’1 de maig de 1988, juntament amb les línies 77 i 93, va ser traspassada a l’empresa Transports Lydia. Finalment, amb motiu del perllongament de la línia 81 fins el barri de Vallbona, aquest servei especial va ser suprimit per solapament alhora que enllaçava les dues barriades tots els dies.


Ricard Fernández i Valentí

dilluns, 4 de febrer del 2013

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

El camp del C.F. Montañesa


De llarga història (fundat el 1927), el seu primer equip va tenir la temporada més brillant la 2010-11 en què va estar a punt de tocar l’ascens a 2ª divisió B, després d'un emocionant “play-off”.
Juga els seus partits al “Municipal de Nou Barris” però, a quin d’aquests barris está situat?

a) Prosperitat

b) Turó de la Peira

c) Guineueta

d) Vallbona

La resposta de la pregunta de la setmana pasada era la: c) “Els Catarres”. Ho van encertar la Neus, en Jordi i en “jccatala”.

Aquí teniu l’enllaç al Youtube de la cançó del nois d’Aiguafreda, per si la voleu escoltar de nou:
http://www.youtube.com/watch?v=bIMSKSkCxKs