El 25 de setembre de l’any 1965 es va suprimir el subministrament d'aigua procedent del Rec Comtal, però malgrat això el tram a cel obert va continuar essent d'ús veïnal formant part de la identitat dels barris. Ja als anys setanta, el tram al seu pas per la Trinitat Vella va ser soterrat, amb la desaparició de la caseta de la comporta que regulava el cabal de la sèquia.
El Rec Comtal, al seu tram a cel obert en l’actual districte de Nou Barris va continuar essent emprat especialment per a usos rurals. Fins els anys vuitanta van romandre les restes de la comporta de la roca Foradada a la Trinitat Vella. El 1985 es va inaugurar el parc de la Unitat, al barri de Vallbona, la qual cosa va permetre la urbanització d'un tram que es va integrar a la nova zona verda. A més, s'hi van deixar anar ànecs i peixos. Aquell mateix any va coincidir amb la dissolució de la Societat de Propietaris del Rec Comtal.
El Reixagó, el Rec Comtal i la mina, des la llera del riu Besòs fins al Parc de les Aigües, es van incloure a l'Inventari de Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Montcada i Reixac, elaborat el 1999 per l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona i al Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Montcada i Reixac. Durant l’esmentat any es van iniciar les obres de rehabilitació d'aquests elements i, finalment, en Ple Municipal del 18 de juliol de 2013 celebrat a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, es va reconèixer la importància de la mina, el Rec Comtal i el Reixagó tot declarant-los béns d'interès cultural local.
En l’actualitat, pel seu extraordinari valor històric com a infraestructura medieval d'abastiment d'aigua a Barcelona, ha de mantenir conservat el seu tram a cel obert, rehabilitat i integrat al paisatge urbà. Els projectes de rehabilitació previstos han d'integrar-los però sense que es perdi la seva essència original.
Paral·lelament, l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha demanat l'anulació definitiva del projecte d'ecobarri a Vallbona per preservar l'horta "La Ponderosa" al tractar-se de la darrera finca agrària de Barcelona, regada amb aigües del Rec Comtal. Fins i tot, mereixeria la pena d'elaborar un projecte cultural i pedagògic relacionat amb el món rural que integrés aquest espai únic a la ciutat.
Fotos: Jesús Pérez (Associació per a la recerca i la divulgació de la memòria de Trinitat Vella) i Ricard Fernández.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada