dissabte, 3 d’octubre del 2020

OCTUBRE. Fernando Rodríguez Ocaña es presenta a regidor de Sant Andreu


El 16 d'octubre de 1973 van tenir lloc les eleccions per escollir regidor de districte. Sant Andreu era aleshores el Districte IX i integrava el territori de l'actual Nou Barris. Malgrat que els qui es presentaven acostumaven a ser gent afí al règim franquista, aquella vegada va haver una excepció com va ser en Fernando Rodriguez Ocaña (Porcuna, Jaén 1922 - Barcelona 2000), veí de la Trinitat Nova, un indret que va descriure com un descampat ple de fangs i barrancs. Arribat a l'esmentat barri a finals dels anys cinquanta, fugint de la misèria de la seva terra, va començar a treballar a l'empresa Mevosa-Mercedes Benz. Allà es va fer militant clandestí de Comissions Obreres fins a infiltrar-se al comitè de l'empresa i participar en les negociacions de la patronal.
Dins el moviment associatiu veïnal la seva figura va anar agafant cada vegada més protagonisme. De seguida es va adonar que la construcció dels barris es feia sense cap tipus de planificació urbanística: manca d'aigua i serveis elementals, carrers sense asfaltar i sense clavegueram, escàs enllumenat i manca de transport públic, a més d'una falta total d'equipaments com eren escoles, guarderies, ambulatoris i centres socials, entre d'altres coses. Va ser aleshores quan Rodríguez Ocaña va encapçalar les protestes veïnals a la Trinitat Nova alhora que participà en la gestació de la FAVB.
En un intent personal d'aportar aires democràtics, es va presentar amb el lema de "Candidato de los trabajadores" a les eleccions. D'acord amb el sistema representatiu havien de sortir els regidors de la quota corresponent al terç familiar. Amb el suport de l'entramat veïnal, el concurs clandestí de Bandera Roja i la solidaritat de l'Assemblea de Catalunya es va organitzar la candidatura veïnal encapçalada per Rodríguez Ocaña.


La seva campanya es va fer de manera econòmica i senzilla, entrevistant-se amb el veïnat i parlant amb el mateix llenguatge d'aquella gent tant senzilla. Per damunt de tot es va basar en la transparència pressupostària, fer arribar les exigències veïnals a l'Ajuntament, rebre el suport de professionals i especialistes, crear espais comunitaris d'utilitat pública i la construcció d'habitatges amb una amortització no superior al 10% del salari. A més, disposava el seu càrrec a voluntat dels veïns i veïnes.
L'aval de la candidatura el va sufragar ell mateix (150.000 pessetes) amb el suport encobert d'algun grup polític clandestí.
El dissabte dia 20 del mateix mes es van donar els resultats. Malauradament, tot i que Rodríguez Ocaña va guanyar per majoria (15.705 vots), aquella regidoria no va poder ocupar-la, ja que la Junta Electoral, a instàncies del governador civil, va impugnar la seva elecció al·legant que no havia presentat els comptes de la seva campanya en el termini de les quaranta-vuit hores posteriors al coneixement del resultat. Finalment van col·locar de regidor a Alfonso Guasch Carrete, que havia obtingut 12.467 vots, és a dir, 3.238 menys que Rodríguez Ocaña.

Fotos: Europa Press i Kim Manresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada